Θυμάρι (Thymus Vulgaris)

Θυμάρι, άρωμα που σκοτώνει και γιατρεύει. Η ξηρή και νωπή δρόγη θυμαριού που αποτελείται από φύλλα και άνθη χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική, όπως η ρίγανη - το θυμάρι χρησιμοποιείται πολύ (περισσότερο από τη ρίγανη) σε κουζίνες άλλων χωρών.

Παραδοσιακά, το θυμάρι χρησιμοποιείται σε καταστάσεις δυσπεψίας, άσθματος, λαρυγγίτιδας σαν αντιβηχικό και σε βρογχίτιδες.

Έχει άφυσες, αντισπασμωδικές, αποχρεμπτικές, βακτηριοστατικές και ανθελμινικές ιδιότητες. Έχει επίσης χωνευτική, θερμαντική σπασμολυτική και διουρητική δράση. Το θυμάρι διεγείρει την όρεξη, διευκολύνει την πέψη και την απορρόφηση των λιπών.
Γενικά το θυμάρι ταιριάζει πολύ με κρεατικά, τα οποία μαγειρεύονται με σάλτσα ντομάτας και κρασί.